мисловен

прил. - разсъдителен, разсъдъчен, мозъчен, умствен

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • идеален — (лат. idealis) 1. фил. што се јавува како идеја, што се однесува на идеја, на дејност на свеста духовен, мисловен, интелектуален 2. замислен, што не постои реално, што постои само во мислите каков што би требало да биде 3. совршен, блескав,… …   Macedonian dictionary

  • медитативен — (лат. meditativus) 1. што мисли, што размислува, склон кон размислување 2. мисловен …   Macedonian dictionary

  • мене — (лат. mens, mentis) 1. мисловен дух, разум, ум 2. расположение, сфаќање, смисла …   Macedonian dictionary

  • рефлексивен — (лат. reflexivus) 1. што се должи на рефлекс, поврзан со рефлекс, неволен, ненамерен, спонтан, автоматски 2. грам. повратен 3. поет. што е во врска со рефлексија, длабок, што размислува, мисловен 4. свртен кон својата внатрешност, интроспективен …   Macedonian dictionary

  • теоретски — (грч. theoretikos) 1. мисловен, заснован врз некоја теорија, научен, поткрепен со докази 2. прил. само во теорија, формално, на хартија спрот, практичен, емпиричен …   Macedonian dictionary

  • разсъдителен — прил. разсъдлив, умен, разумен, здравомислещ, благоразумен, мъдър, далновиден, мисловен, логичен …   Български синонимен речник

  • разсъдлив — прил. разсъдителен, умен, разумен, здравомислещ, благоразумен, мъдър, далновиден, мисловен, логичен прил. внимателен, вежлив, деликатен, тактичен, грижлив, подробен, предпазлив прил. разсъдъчен, безпристрастен, критичен прил. проницателен,… …   Български синонимен речник

  • разсъдъчен — прил. мисловен, интелектуален, смислен, разсъдителен прил. разсъдлив, безпристрастен, критичен …   Български синонимен речник

  • умствен — прил. мисловен, интелектуален …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.